Man kan da også sejle til Sydamerika

Tidlig lørdag d. 3. marts lettede Nala Danica anker i Spanish Water, Curacao – en beskyttet lagune, hvor vi har ligget i stille vand omgivet af flotte huse af den dyre slags.
Ud- og indklarering hos told, skat og havnemyndighederne foregår i hovedstaden Willemstad. Så to gange har vi besøgt Willemstad, der har tydelige tegn på øens fortid som hollandsk koloni. Dels tales hollandsk, valutaen hedder Gylden og husene ligner huse i Holland.

Sejladsen fra Curacao til Cartagena i Colombia har været planlagt og gennemtænkt grundigt. De knap 500 sømil sejles først langs Venezuelas kyst – og grundet den politiske og økonomiske situation der, er der risiko for røveriske overfald, hvis man sejler for tæt på kysten.
Sidste del af turen følger Colombias kyst, hvor Andesbjergene ofte skaber voldsom vind og meget høje bølger.
Så vi har gransket vejrudsigterne nøje og lagt en rute med god afstand til kysten. Et gunstigt vejrvindue viste sig fra lørdag og de 4 døgn frem, som turen tager.

De første 2,5 døgn havde vi næsten ingen vind og det caribiske hav var fladt og roligt. For at have en rimeligt chance for at nå Cartagena, mens vejret var gunstigt, måtte vi sejle for motor i mere end 2 døgn.

Vi har for første gang i mange måneder set delfiner – flere store flokke, der leger rundt om båden, springer op lige foran stævnen. Vi har også set flokke af spækhuggere, der laver blås – vandsøjle – og hopper op af vandet. Og vi har fundet flyvefisk på dækket.

 

Skippers nye fiskeudstyr kom i brug på turen – og en stor flot Mahi mahi bed på krogen. Fisken kæmpede længe, men forgæves for at undgå at blive ceviche og fiskefrikadeller. Både sprit, krog, kniv, hammer og net var i brug, inden doradoen (kær fisk har mange navne) kunne parteres på agterdækket.

 

Sejlturen har også været præget af skader på udstyr, som følge af de mange timer og sømil, som Nala Danica har lagt bag sig siden d. 8. juli 2018, kl. 12. Knap 8.000 sømil ( x 1,8 = km) og 8 måneders konstant brug sætter sine spor – selv på en Najade.

Første dag mistede vindroret en vigtig skrue og kunne derfor ikke anvendes på turen. Heldigvis har vi også en elektrisk autopilot, som kan styre båden præcist og sikkert – og frigive hænder til andre opgaver.
Midt i frisk vind og vældige bølger knækkede en lazyline (holder sejlet samlet, når det ikke er i brug) og sejlet måtte surres fast til bommen med tovværk. Under denne operation satte motoren ud, så der skulle handles målrettet og hurtigt for at få skuden på rette kurs.
Det viste sig, at være en tilstoppet slange, der forhindrede dieslen i at nå frem til motoren.
Skipper og Sarah brugte en hel dag på at fejlfinde og opfinde en midlertidig løsning. Motoren er en vigtig del af bådens sikkerhedsudstyr, så det skulle fixes.
Far og datter fik installeret en dunk med diesel, som kunne føde motoren med brændstof – i en kortere tid.

Sejladsen fra Santa Marta i Columbia og til Cartagena foregik i frisk, frisk vind og vældige bølger, men vejret var langt fra så hårdt, som andre har oplevet det på det stræk.
Men med 15 m/s (vind) og 3-4 m høje bølger var vi noget spændte på at skulle sejle ind i Cartagena med tvivlsom motorkraft kl. midt om natten.
Heldigvis løjede både vind og sø, da vi lå ud for indsejlingen til millionbyen – og Nala Danica kunne sejle for sejl gennem downtown og frem til en ankerplads ud for den gamle bydel. Motoren kørte netop længe nok til, at vi fik ankeret i og tjekket, at det havde godt fast i bunden.
Trætte, lettede og stolte kunne alle gå til køjs til en velfortjent søvn uden nattevagt og bølgegang.
Nu skal vi finde ud af at indklarere, reparerer skader, finde et bad, vand, noget mad og wifi – og ikke mindst opleve Cartagena, som er en by på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s