Vava’u, Tonga – og velkommen til Ida & Lise.

Nala Danica er nu kommet til ø-gruppen Vava’u i det nordlige Tonga. Sejladsen hertil betød passage af både den 10 kilometer dybe Tongagrav – og af datolinjen. Så i år har vi misset d. 10. september.

3 forskellige myndighedspersoner skulle ombord på båden for at indklarere os. Igen skulle stakke af papirer med de samme oplysninger udfyldes og stemples. Vi var blevet gjort opmærksomme på, at vi kunne blive udsat for korruption, men blev alligevel både overraskede og irriterede, da tolderen flere gange insisterende bad om en cigaret og en øl – og da immigrationsmanden bad os donere penge til hans børn, inden han havde givet os det nødvendige stempel i passet. De blev begge budt en sodavand, og vi fik vores stempler uden bestikkelse.

Vores nye gaster, Ida og Lise kom flyvende fra Danmark for at sejle med ombord til New Zealand. Det er dejligt endelig at møde de to unge piger og skønt at se dem indtage båden med de muligheder og begrænsninger, der er på 11,25m båd. Og så elsker de at lave mad og spille spil.

Udvalget af madvarer er forholdsvis begrænset her i Neiafu. Mejeriprodukter er stort set ikke eksisterende, mayonnaise kommer til byen med forsyningsskib i næste uge – og butikkerne havde udsolgt af æg pga 2 begravelser i byen. Vi ved ikke helt, hvordan æg indgår i begravelserne – kun fantasien sætter grænser!

Heldigvis har byen et godt marked med kendte og ukendte produkter, så mad skal vi nok få.

Både hunde, høns og grise går frit omkring – og en enkelt tøjret kalv er vi også stødt på.

Den første ugestid i Tonga var regnfuld og blæsende. Alt var vådt og fugtigt, så der skal konstant åbnes luger for at få luftet ud – for snart at lukke i for næste byge. 

Da der blev varslet bedre vejr med høj sol og milde vinde, sejlede vi fra ankerpladsen ved byen Neiafu til smukke ankerbugte på øer i nærheden.

Sejladsen til Port Maurelle foregik i tør vejr og nogen sol, men allerede næste dag kom så voldsomme regnmængder, at vi kunne opsamle regnvand og næsten få fyldt vandtanken op. 

Port Maurelle har gode snorkelsteder med fisk i mange farver og koralrev – både levende og mere matte.

Vi fik fejret Lises fødselsdag i regnvejr med varm chokolade og fødselsdagsboller – og vi fik sagt farvel til Xenia, der nu sejler mod Fiji, Mikronesien, Filippinerne og Thailand, mens Nala Danica om ca en måned sejler mod New Zealand.

Endnu engang tabte vi noget i vandet! Denne gang var det ikke briller, men en vigtig og bekostelig del til bådens Magma grill. Vandet var krystalklart, så vi kunne tydeligt se det 15×30 cm rustfri stålskjold ligge på sandbunden – 8 meter nede. Da vi ikke selv kan fridykke og ikke har dykkerudstyr, måtte vi rundt til de andre både og spørge, om de kunne hjælpe. 

Heldigvis synes Dick fra Californien, at det var en sjov opgave – og fuldstændig målrettet og elegant dykkede han ned og hentede Magma-skjoldet op. Tak til Dick og Laura for at hjælpe os med det.

Så var vi klar til at besøge en ny ø og kastede anker ud for stranden, hvor David og hans kone inviterer til Tongan Feast hver lørdag aften. Familien laver en stor buffet med tongansk mad, som for 50Top$ serveres på stranden under det kæmpestore banjontræ. Familien har 11 børn, så det kan være svært at få alle dresset passende på til kirkegang. Vi havde lidt hårpynt med som gave til familien. 

David inviterede os til at deltage i deres kirke søndag morgen – og også til at være med, når mændene mødtes før kirkegang til Cava Circle. Kirken lå på en større ø noget væk.

Søndag morgen fik vi Anna – en af Davids døtre – ombord i gummibåden og sejlede med Anna som vejviser til Matamaka.

5-7 mænd sad i rundkreds på sivmåtter og drak cava – pulveriseret cavarod, som blandes op med vand og serveres i skåle af kokosskaller. Vi blev hilst velkommen og vist til rette på måtterne, inden vi blev budt en skål cava. Mændene fulgte spændt vores reaktion på drikken. Det smagte mest af alt som muddervand, men gav en snurrende fornemmelse på læber og tunge. 

Efter at have snakket med præsten, borgmesteren, David og de andre mænd i cirklen – og efter flere skåle/skaller cava, takkede vi af og gik til gudstjeneste i kirken ved siden af. Her sad mest kvinder og børn og sang højt, smukt og intens. Mellem sangen talte den kvindelige prædikant,  mens hun tørrede øjne og næse. Måske græd hun, måske var hun forkølet.

Alle var klædt på i festtøj. Kvinder og piger i lange galla-agtige kjoler og udenpå en slags bælte eller bastskørt om livet. Det minder om mange små bastbordskånere, der er syet sammen. Håret er sat op og pyntet med kunstige blomster. Vi så også vores gave i håret på en af Davids døtre.

Mændene har skjorter, slips og habit – og uden på det, har de en sivmåtte snøret om livet.

Nu er vi tilbage på en bøje ud for byen Neiafu, hvor vi har sagt farvel til danske Pelagos, inden de sejlede til Fiji. 

Næste uge deltager vi i den årlige Blue Water Festival. Ugen byder på forskellige aktiviteter for sejlere og ikke mindst på informationer om at sejle til og tjekke ind i New Zealand. Der er ret strikse regler mht fødevarer og bådens bund.

En af de største attraktioner på Vava’u fra april til november er muligheden for at svømme med pukkelhvaler. Det har vi nu også prøvet. En helt fantastisk og intens oplevelse at være så tæt mor og baby pukkelhval. Desværre var vores GoPro-kamera (vand(u)tæt) gået i stykker, så vi har lånt foto af andre.

En tanke om “Vava’u, Tonga – og velkommen til Ida & Lise.

 1. Britt

  Kære Annette og Allan😘😘
  I kommer aldrig til at stoppe med at fortælle om oplevelser og måske skal I på flere togter i fremtiden???😃⛵️
  Nu holder vi vores længe ventede og tiltrængte sommerferie😎
  I morgen søndag rejser vi til Costa Del Sol i 3,5 uge✈️ Og planen er, at vi ikke har nogen😂
  Lone og Henning er der nu og alle børnene kommer næste søndag👨‍👩‍👦‍👦👩‍👩‍👦‍👦👶🏼👶🏼🙈🙈
  Sol og sommer – Britt og Kim kommer🙃😃
  Båden er vi så småt ved at “pakke sammen”, vi kommer hjem sidst i oktober, så får vi ikke sejlet mere med overnatning. Men det har været en fantastisk sommer, og den er nydt fuldt ud😎🛥
  Knus og kram Britt og Kim

  Like

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s