Farvel til Tonga og troperne – next stop NEw Zealand

Nala Danica ligger ved Tongas hovedstad Nuko’alofa og gør klar til sejladsen til New Zealand. Det bliver vores sidste lange sejltur i Stillehavet – og endda i et farvand med andre vejrforhold end vi ellers har mødt. Både på sejladsen over Atlanten og over Stillehavet til Marquesas har vi haft glæde af passatvind – Trade Wind – en forholdsvis stabil vindretning og vindstyrke.

Turen til NZ byder på større vejrmæssige udfordringer, så vi skal vente på det helt rigtige vejrvindue.

Heldigvis er vi mange både, der skal samme vej og som kigger efter det samme vejrvindue. Og vi har købt assistance hos en prof vejrmand, som rådgiver om det bedste starttidspunkt, og som sender daglige vejrmeldinger undervejs. Torsdag morgen sejler vi afsted og skulle kunne få en rigtig god sejlads til Opua i den nordlige del af NZ.

Vi har nydt opholdet i Tonga. Først lang tid i den nordlige ø-gruppe Vava’u, hvor vi har ligget en stor del af tiden ved hovedbyen Neiafu, men også sejlet rundt ved flere af de mange små øer med smukke ankerbugte.

Neiafu er hjemsted for en del expats (tilflyttere) fra USA, Canada, Australien og New Zealand. Det er primært dem, der driver byens restauranter og barer – og også dem, der har startet Vava’u Radio, som er et non-profit projekt. Kommunikationen foregår over VHF Radioen – kanal 26, som er en forstærket kanal, der kan nå alle øer i Vava’u. Hver morgen kl. 8:30 er der Cruisers Net med vejrudsigter, annoncering fra frivillige organisationer og fra byens handlende, velkommen og farvel til besøgende sejlbåde – og mulighed for at sejlere kan søge råd. 

Resten af døgnet er radioen bemandet og kan hjælpe med stort set alt. Vi har hørt radiovært Barry formidle migrænemedicin fra en sejlbåd til en anden ved en fjerntliggende ø – og spørge efter en læge blandt sejlerne, da en pige var faldet og slået hovedet – og organisere hjælp til en katamaran med 15 børn og 9 voksne, der gik på grund på et koralrev. Vi har også hørt Barry guide mange både gennem rev og passager. Meget alsidig, men vigtig institution.

Den årlige Vava’u Blue Water Festival afholdes i Neiafu – også med gruppen af expats som drivkraft. I en uge var der bl.a oplæg fra folk fra NZ om at sejle til deres havne og hvilke formaliteter, der skal være styr på. Der var morgenmad, pizza, BBQ, grillpølser, øl og kapsejlads. – men nok vigtigst var der rig lejlighed til at networke med andre sejlere, som skal sejle turen til NZ. Festivalen sponsorerer den lokale Hosea Christian Mission Preschool, som inviterede til optræden og mad. Skolen er drevet af ildsjælen Dorothy fra Fiji, som sammen med sin familie bor i et lille rum i det ene hjørne af en meget lille, meget slidt og dermed meget snavset skolebygning. I år gik pengene fra festivalen til maling af skolebygningen. Sidste år blev taget repareret, så der ikke længere behøver stå spande rundt i rummene, når det regner – og det gør det tit og meget.

EB72D74D-CB76-4A32-A782-300B6E4F15AE

Vores lille pakke med skolematerialer blev modtaget med et stort smil og malo – tak.

Det var en meget livsbekræftende oplevelse, at se børnene optræde med sang og dans – og at opleve deres glæde ved at optræde for os.

Vores ophold i Vava’u sluttede af ved øen Mounu Island i syd. Den lille piktoreske ø har et resort, hvor familien Beha boede, mens bogen ‘Hej Far, Kære Emil’ blev skrevet. Resortet ejes af Christie, der købte stedet for 1 dollar for 30 år siden. Christie er kendt for at lave en fantastisk 3-retters menu til resortets  gæster. Besøgende sejlere kan spise med, hvis de booker 24 timer i forvejen. Med hjælp fra Barry fik vi booket bord til den sidste aften i Vava’u. 

Nala Danica smed anker ud for Mounu Island på 15 meter vand med koralrev, som kan gøre det vanskeligt at få et godt ankergreb.

Skipper og frue sejlede i gummibåden ind til øen og resortet – gik en tur på den hvide sandstrand – satte os på terrassen med en g&t for at nyde solnedgangen over bådene i ankerbugten. 

Bedst som vi sad der og nød det hele, kunne vi se, at Nala Danica flyttede sig ifh til de andre både! Båden drev! Vi kastede os hurtigt i gummibåden, sejlede efter Nala Danica – kom ombord, fik startet motoren og hevet ankeret op. Puha!!

Næste forsøg med at ankre op foran øen gik heller ikke, så vi måtte hurtigt ind og betale vores g&t – og afmelde middagen. Ærgerligt.

I bælgravende mørke sejlede vi rundt om en anden ø, kastede anker på sandbund og blev liggende.

Ha’apai er den midterste øgruppe i Tonga. Mange små øer spredt over et stort område – de fleste er ubeboede. 

I hovedbyen Pangai sagde vi farvel til gasterne Ida og Lise, som ikke følte sig søstærke nok til at sejle med på det lange stræk fra Tonga til NZ. Lise og Ida flyver til NZ og fortsætter deres rejse mod Bali, som planlagt.

Vi besøgte øen Ha’afeva – gik et par kilometer tværs over øen til byen med samme navn. Først gennem jungleagtig skov, så forbi byens kvæghold, lossepladsen og kirkegården, inden vi kom til den lille by. Byen er en lang grusvej med huse på begge sider. Skolen og kirken er de største og flotteste bygninger.

Vi mødte Auka, som driver en meget lille dagligvarebutik i byen. Auka spurgte, om vi mon havde en ekstra påhængsmotor, som vi ville af med. Hans egen var gået i stykker og i sidste uge havde en sejler foræret skolelæreren en 15 HK Yamaha – den ville Auka godt have haft. Vi har kun en (2,3 HK) motor, så vi kunne ikke hjælpe Auka. 

Vi mødte også en familie i deres stiveste puds på vej til et kirkeligt arrangement, hvor kvinderne skulle holde tale for mændene. Familien fortalte, at der bor et par hundrede mennesker på Ha’afeva – bortset fra omkring jul, hvor der bor 500. Så kommer familie og ikke mindst alle børn over 12 år, som går i skole i hovedstaden.

Uldundertøj, huer og dyner er fundet frem – for nu forlader vi troperne og kan forvente en både kold og våd sejlads. Tank og ekstra dunke er fyldt med diesel, mad til de første dage er tilberedt, rugbrød er bagt – og watermakeren laver drikkevand. Vi er klar til de ca 1100 sømil.

En tanke om “Farvel til Tonga og troperne – next stop NEw Zealand

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s