Waitangi Day – nationaldag i NZ

I 1840 underskrev maorier og englændere Waitangitraktaten, som er New Zealands grundlæggende traktat. Det skete d. 6. februar i Waitangi i Bay of Islands.

Så i dag samles maoristammer, politikere og andet godtfolk for at fejre dagen i Waitangi med taler, sang, dans og sejlads i traditionelle waka’er (kanoer). Ja, dagen markeres over hele NZ.

 

Pakeha og Maori

Befolkningen består af det oprindelige folk, maorier, og så pakeha, der er alle de hvide, som kom hertil fra de britiske øer, men også fra Jugoslavien, Tyskland, Nederlandene og en smule fra Skandinavien. Tilsammen hedder befolkningen Kiwier

I dag lever pakeha og maorier fredeligt sammen, sådan da. Man behandler hinanden med respekt, og i det daglige og på gadeplan er der intet fjendskab at spore. Det er kun, når man læser aviser, at man opdager mislyde. For her går debatten højt.

Sproget

New Zealand har to sprog, engelsk og maori. Maorisproget tales dog kun af ca 8 % af maorierne, og endnu færre forstår det. Men det er ved at ændre sig. Før blev sproget kun brugt i rene maori-områder og ved ceremonier. Nu er flere skoler begyndt at undervise i og på sproget, så man ligefrem kan tage en hel uddannelse på maori.

Vi ser maori-sproget i stednavne, hvor de gamle engelske navne bliver omdøbt til de endnu ældre originale navne på maori, fx hedder Egmont vulkanen igen Taranaki.

New Zealand hedder på maori Aoetearoa.

 

 

2 tanker om “Waitangi Day – nationaldag i NZ

 1. Britt

  Dejligt at høre om jeres nye spændende oplevelser😃 Vi har været en uge på ski i Saalbach. Ditte og Tobias var med og det var Konrads første skiferie, han siger han elsker at stå på ski🤣⛷ det var sjovt at få den oplevelse med ham❤️
  Knus fra os😘😘

  Like

  Svar
 2. Søren Hejgaard Nielsen

  Det lyder som om I har en storartet tid på NZ. Jeg talte med Sarah om jeres planer, og kunne forstå at I har tænkt at kører “The forgotten world” Highway. Det er en rigtig flot tur. Hvis I er interesseret så bor min NZ vens bror Michael og hans kone på denne highway. Vi besøgte dem et par dage på deres landbrug, hvor der er får, malkekøer, gæs …. Det var en stor oplevelse og meget indsigtsgivende at besøge og snakke med dem. De er altid interesserede I at få besøg, da de ikke får holdt særlig meget ferie.
  Jeg kan ikke huske deres præcise adresse, men min ven Andreas er på NZ fra d. 21. februar (han bor syd for New Plymouth). Jeg har givet Sarah kontaktoplysninger, men I kan også får dem.
  Andreas Ries: +64212504819 / +4522155694 mail:andreasries.nz@gmail.com

  God vind
  Søren Hejgaard

  Like

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s